Het Paleo Dieet: Eten uit de oudheid met moderne voordelen

Het Paleo dieet is een dieet dat de eetgewoonten van onze voorouders nabootst. Het is gebaseerd op de overtuiging dat onze paleolithische voorouders vlees, vis, groenten, fruit en noten aten. Het Paleo dieet probeert voedingsmiddelen zoals granen en zuivel, die niet van paleolithische oorsprong zijn, te vermijden.

Maar het is misschien tijd om je standpunt over deze populaire maar controversiële manier van eten te heroverwegen, want recent onderzoek heeft een aantal verrassende voordelen van het volgen van een Paleo levensstijl ontdekt: verbeterde cardiovasculaire gezondheid en verbeterde stemmingen.

 

Wat is het Paleo Dieet en hoe werkt het?

Het paleo dieet is een dieet dat gebaseerd is op het idee om de voedselkeuzes van onze voorouders na te bootsen. Het paleolithicum eindigde ongeveer 12.000 jaar geleden toen de landbouw zich ontwikkelde, dus men denkt dat de paleolithische jager-verzamelaar samenlevingen geen granen of zuivelproducten aten omdat deze nog niet gedomesticeerd waren.Het paleo dieet probeert voedingsmiddelen zoals granen en zuivelproducten, die niet van Paleolithische oorsprong zijn, te vermijden

Het paleo dieet kan echter populairder worden dan het zou moeten. Recent onderzoek heeft een aantal verrassende voordelen van het volgen van een paleo levensstijl ontdekt, waaronder een verbeterde cardiovasculaire gezondheid en stemming.

Start direct met het Paleo dieet

 

Waarom is Paleo zo populair geworden?

De Paleo filosofie is gebaseerd op het idee dat tussen 1980-2001, mensen te veel koolhydraten aten en te weinig eiwitten. Dit leidde ertoe dat mensen dik werden omdat ze niet gezond waren. Dit idee lijkt logisch gezien het feit dat jager-verzamelaars samenlevingen een laag niveau van koolhydraten-energie (zetmeel) consumeerden. De huidige gegevens tonen echter geen verschil in gemiddelde body mass index voor paleolithische jager-verzamelaars en een breed scala van hedendaagse jager-verzamelaars en boeren.

Hoewel paleo-aanhangers beweren dat het paleolithische dieet “het enige oorspronkelijke menselijke dieet” is, beweren voedingsdeskundigen dat deze manier van eten niet genoeg voedingsstoffen levert zoals calcium, vezels of vitamine B12 voor de dagelijkse behoefte.

Experts zeggen ook dat paleo op lange termijn neveneffecten kan hebben zoals: voedingstekorten (calcium, vitamine D), verhoogd risico op hart- en vaatziekten door gebrek aan volle granen en zuivelproducten, toegevoegde suikers omdat extra vet nodig is om energiebronnen zonder koolhydraten te vervangen.

Paleo diëten bevatten over het algemeen meer vlees dan vegetarische of veganistische diëten, wat kan leiden tot een toename van de koolstofuitstoot door het vrijkomen van methaan uit de veeteelt. De Paleo’s geloven dat hun voorouders beter functioneerden.

 

Voordelen van een Paleo Dieet

Een paleo dieet kan je helpen gewicht te verliezen. De paleolithische mens was magerder dan onze moderne mensen, die niet actief genoeg zijn (geen beweging). Dit komt omdat de paleolithische mens minder koolhydraten en meer eiwitten at. Volgelingen van het Paleo dieet proberen dit eetpatroon na te bootsen door eieren, vlees, noten maar vooral fruit en groenten te gebruiken voor hun dagelijkse maaltijden

Op lange termijn zal je je door het Paleo dieet beter en gezonder gaan voelen, want mensen die aten wat de mens in de prehistorie aten, hadden niet veel ziekten zoals diabetes of kanker.

 

Paleo dieet

 

Mensen die het eten van suikers, verwerkte voedingsmiddelen en aardappelen/brood vermijden, leven een gezond leven. Dit komt omdat ze kunnen voorkomen dat ze hartziekten krijgen die gebeuren wanneer mensen overgewicht hebben of niet aan lichaamsbeweging doen. Dit zou de reden kunnen zijn waarom de paleolithische mens langer leefde dan onze moderne mensen die niet genoeg zorg besteden aan hun gezondheid.

Als je doel gewichtsverlies is maar ook je goed voelen in het algemeen door een optimale voeding voor je lichaam, volg dan het Paleo dieet! Het biedt veel fruit/groenten die vitaminen leveren die nodig zijn voor de ontgiftingsprocessen binnen het menselijk organisme.

Ziektepreventie

Het Paleo dieet helpt ook bij ziektepreventie omdat het bestaat uit vers voedsel dat geen additieven of conserveringsmiddelen bevat. Het bevat ook geen zuivelproducten omdat melk werd geïntroduceerd nadat de paleo periode in de menselijke geschiedenis begon. Mensen drinken al heel lang koemelk, wat betekent dat ze zich genetisch hebben aangepast om lactose uit koemelk op te nemen als volwassenen.

 

Veel voorkomende misvattingen over het dieet

Sommige aanhangers van het Paleo dieet geloven dat de paleolithische mens geen oefeningen deed en dus een sedentaire levensstijl had. Dit is onjuist omdat paleolithische mensen overdag zeer actief waren, op jacht naar voedsel en hun tijd doorbrachten in de natuur (niet op sociale media of tv kijken).

Een veel voorkomende misvatting over paleo diëten is dat het geen fruit/groenten bevat maar alleen vleesproducten . Het kan beide zijn: mensen die dit type eetpatroon volgen eten meestal elke dag wat fruit samen met groenten. Ze eten ook noten zoals amandelen , die rijk zijn aan omega-vetzuren

 

Voedingsmiddelen die je kunt eten op dit dieet

Je zou paleo-vriendelijk voedsel moeten eten, zoals:

  • Vis en zeevruchten (zalm, forel)
  • Vlees (kip, rundvlees, varkensvlees) fruit/groenten. Deze omvatten avocado’s, aubergine, bananen.
  • Oliën die je kunt gebruiken voor het koken Paleo recepten : olijfolie , kokosolie.
  • Vruchten die Paleo vriendelijk zijn: appels, sinaasappels, granaatappelpitjes.
  • Noten die Paleo vriendelijk zijn: walnoten

 

Voedingsmiddelen die je met dit dieet moet vermijden

Te vermijden voedingsmiddelen in dit dieetplan omdat ze te veel koolhydraten of zetmeel bevatten : pastaproducten (macaroni), rijst en brood. Ze bevatten ook veel suiker, wat slecht is voor de gezondheid. Dit betekent dat ze moeten worden vermeden.

 

Recepten voor ontbijt, lunch en diner die Paleo-vriendelijk zijn

Voor het ontbijt, paleo-vriendelijke voedingsmiddelen omvatten:

Eieren met groenten (tomaten)

Smoothie gemaakt van amandelmelk en fruit. Je kunt ook wat noten zoals walnoten of amandelen toevoegen aan deze smoothie voor meer eiwitbronnen die je zullen helpen langer vol te blijven. Als je bijvoorbeeld snel wilt afvallen door Paleo vriendelijk te eten, eet dan gedurende de dag Paleolithische snacks zoals avocadoplakjes op appelschijfjes in plaats van gewone aardappelchips/frietjes.

Dit komt omdat ze veel vet bevatten maar weinig eiwitten en koolhydraten. Deze snacks zijn gezond omdat ze vetten bevatten uit avocado’s en mager vlees. Deze voedingsmiddelen geven ons lichaam datgene wat we nodig hebben.

Probeer geen brood te gebruiken bij het maken van sandwiches voor de lunch, omdat de paleolithische mens geen brood in zijn dieet had. Gebruik in plaats daarvan slablaadjes om je broodingrediënten in te wikkelen voordat je gaat eten!

Lunch paleo-vriendelijke voedingsmiddelen omvatten

Zalmfilet gekookt met groenten (broccoli) en olijfolie.

Aardbeien smoothie gemaakt van amandelmelk, aardbei-extract, kokosschilfers, gemalen lijnzaad met honing als zoetstof in plaats van suiker/kunstmatige suikers. Je kunt ook wat noten zoals walnoten of amandelen toevoegen aan deze drank voor meer eiwitbronnen die je helpen langer vol te blijven. Deze snacks zijn gezond omdat ze vetten bevatten uit avocado’s en mager vlees. Ze geven ons lichaam wat we nodig hebben!

Voor het diner paleo-vriendelijke voedsel opties bevatten

Rundvlees met groenten (spinazie, wortelen)

Dit komt omdat de paleolithische mens geen brood in zijn dieet had. In plaats van gewoon wit/tarwemeel te gebruiken om te bakken, gebruiken paleo-eters amandelmeel om meer eiwitbronnen toe te voegen die je helpen langer vol te blijven. Deze snacks zijn gezond omdat ze vetten bevatten uit avocado’s en mager vlees . Ze geven ons lichaam wat we nodig hebben!

 

Tips om de overgang gemakkelijker te maken

Je kunt het Paleo dieet makkelijker voor jezelf maken door langzaam te beginnen en geleidelijk veranderingen aan te brengen in je eetgewoonten. Dit betekent dat als je gewend bent om elke dag witte pasta te eten, begin dan met het vervangen van de helft van de hoeveelheid gewone pasta die je elke dag eet door paleo-vriendelijke volkoren spaghetti! Je lichaam zal in het begin minder snel tegen deze verandering in opstand komen omdat het geleidelijk gaat.

Paleo-vriendelijke voedingsmiddelen zijn: eieren , avocado’s, bessen (aardbeien), noten zoals amandelen of walnoten die omega vetzuren leveren. Je moet amandelmeel gebruiken als vervanger voor bakrecepten die gewoon/tartmeel vereisen, omdat de paleolithische mens geen brood in zijn dieet had.

Deze snacks zijn gezond omdat ze vetten bevatten uit avocado’s en mager vlees. Ze geven ons lichaam wat we nodig hebben.

 

Hoe zorg je ervoor dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt als je dit dieet volgt (bijv. vitamine B12, calcium, ijzer)?

Het kan moeilijk zijn om genoeg calcium binnen te krijgen met een Paleo dieet. Spinazie is een goede bron van calcium, paleolithische mensen aten spinazie, dus er zijn veel recepten die je kunt gebruiken met spinazie.

Vitamine B12 tekort symptomen zijn vermoeidheid, zwakte en bleke huidskleur. Symptomen van bloedarmoede veroorzaakt door een vitamine B12 tekort worden vaak verward met andere gezondheidsproblemen zoals chronisch vermoeidheidssyndroom, depressie of fibromyalgie… etc .

Als je lichaam niet de energie heeft die het nodig heeft omdat het een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen (vitamines), kan dit op den duur leiden tot gewichtstoename/-verlies door foute voeding!

Houd goed in de gaten wat je eet. Je houd rekening met de verschillende vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Kies altijd voor een dieet van een expert zodat je nooit tekort komt.

 

Hoe lang moet je het Paleo dieet volgen voordat je beslist of het goed voor je is of niet?

Het paleo dieet is een manier van eten, niet een afslankplan. Het kan zo lang gevolgd worden als je wilt om te zien hoe het je gezondheid en welzijn beïnvloedt. Als je eet zoals onze voorouders aten, ga je gewicht verliezen. Wanneer mensen voor het eerst beginnen met dit dieet, kunnen ze wat watergewicht verliezen dat zwaar kan zijn. Maar na ongeveer 30 dagen op het Paleo dieet, zal dit stoppen. Als Paleo ervoor zorgt dat je je na verloop van tijd over het algemeen beter voelt, ga er dan mee door. Er zijn geen vaste regels als het op gezond leven aankomt, dus als paleo voor jou werkt, blijf er dan bij tot het niet meer werkt!

 

Paleo vs veganisme – wat is beter?

In een paleo of veganistisch dieet mag je geen zuivelproducten hebben. Dat betekent dat je belangrijke voedingsstoffen mist omdat er geen melk in deze diëten zit.

Veganisten hebben de neiging meer aandacht te besteden aan de inname van ijzer dan Paleo’s, omdat dierlijke eiwitbronnen grotere hoeveelheden ijzer bevatten dan plantaardige bronnen. Natuurlijk laat Paleo alle groenten toe, dus Paleo’s krijgen ook veel vezels en vitamine A & C binnen.

Wat is het grootste voordeel van Paleo ten opzichte van veganisme?

Paleo diëten staan je toe vlees en zuivel te eten – niet veel koolhydraten of vetten. Je kunt veel calorieën eten omdat het voedsel veel eiwitten bevat. Veganisten eten helemaal geen dierlijke eiwitten (met uitzondering van honing). Zij moeten dus dure supplementen nemen of bewerkt voedsel eten met geïsoleerde aminozuren.

 

Conclusie:

Het Paleo dieet is een perfecte levensstijl voor mensen die echt aan de slag willen met hun gezondheid. Als je op zoek bent naar de beste manier om te beginnen met je gezonde eetgewoonten, kan het veranderen van je dieet net zijn wat je nodig hebt.

Het eten van een maaltijdplan zonder koolhydraten of suiker kan ons beter doen voelen. We hebben dan meer energie. Afzien van brood, pasta’s en desserts betekent niet dat we er niet meer van kunnen genieten. We kunnen ze maken met gezondere ingrediënten. Zoals altijd wanneer je een grote verandering doormaakt, blijf sterk.

Start het populairste Paleo dieet van dit moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *