Diabetes type 2
Er bestaan verschillende soorten diabetes. De meest bekende vormen van diabetes zijn diabetes 1, diabetes 2 en zwangerschapsdiabetes. Daarnaast heb je ook nog de wat zeldzamere vormen van diabetes. Bijvoorbeeld de MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young. Dit type diabetes begint op jonge leeftijd. Toch worden mensen met MODY vaak met diabetes type 1 gediagnosticeerd. Dit is niet terecht en zo kun je de verkeerde medicijnen krijgen. Bijvoorbeeld het spuiten van insuline. In dit artikel leggen wij de focus vooral op diabetes type 2.
Wat is Diabetes type 2
Deze vorm van suikerziekte wordt ook wel ‘diabetes mellitus type 2’ genoemd. Diabetes type 2 kan zo wel erfelijk als niet erfelijk zijn. Verschillende externe factoren kunnen er ook voor zorgen dat iemand met diabetes 2 te kampen krijgt. De bekendste omgevingsfactor is het hebben van overgewicht. Het grootste probleem bij dit type diabetes is, is dat het lichaam moeite heeft met het opslaan van suiker. Deze vorm van suiker noemen wij ook wel glucose. Het lichaam maakt dan nog wel insuline aan maar dit is veel te weinig voor een goede gezondheid.
Preventie
Een verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2 is dat de eerstgenoemde niet te voorkomen is. Deze vorm is puur erfelijk en hier kun je niks aan doen. Over het algemeen is diabetes type 2 wel vaak te voorkomen. Om dit type diabetes te voorkomen, is het belangrijk dat je genoeg in beweging bent. Zo kan je bloedsuiker stabieler blijven. Andere voorwaarden zijn bijvoorbeeld het gezonde eten en het stoppen met roken.
Symptomen
Er bestaan verschillende symptomen voor diabetes type 2. Wanneer je veel dorst hebt en/of veel moet plassen, kan het zo zijn dat jij met dit type diabetes te maken hebt. Daarnaast kan het last van de ogen ook een symptoom zijn van deze vorm van suikerziekte. Overige symptomen zijn vooral: vermoeidheid, kortademigheid en wondjes die slecht genezen.
Diagnose
Bijna altijd is de diagnose van diabetes type 2 veel later dan de periode waarin de ziekte daadwerkelijk ontstaan is. Mensen stappen over het algemeen niet zo snel naar de huisarts. Wanneer je toch besluit om naar de huisarts te gaan, wordt een test gedaan met jouw bloed. Diabetes type 2 wordt vaak pas vastgesteld bij iemand van ongeveer 40-jarige leeftijd.
Behandeling
Diabetes type 2 wordt vooral behandeld door de hoeveelheid suiker in je bloed op een gezond peil te houden. Zo zal je je voeding moeten aanpassen. Daarnaast moet je vaak tabletten innemen. Het kan ook dat je injecties krijgt met insuline.
Dat je de voeding gaat aanpassen is een belangrijk onderdeel om diabetes tegen te gaan. Gezond en gevarieerd eten helpt hierbij. Is het nog niet mogelijk om dit voor elkaar te boksen? Vraag dan hulp van iemand die je hierbij kan helpen. Een diëtist of je huisarts kan zich hier prima voor lenen.