Voldoende calorieën bij een vegetarisch dieet

Bij het volgen van een vegetarisch dieet krijg je minder calorieën dan gebruikelijk binnen.

Dit betekent niet automatisch voor iedereen een gewichtsafname. Er zijn namelijk groepen waarbij er een kans is dat ze niet afvallen bij het eten van een vegetarisch dieet, bijvoorbeeld: kinderen, tieners en in sommige gevallen zwangere vrouwen.

Diverse vegetarische diëten bevatten vezels, welke meestal weinig calorieën bevatten. Je dieet kan tevens eiwitten bevatten en de combinatie van vezels en eiwitten zorgen voor een voldaan gevoel wat zal resulteren in minder eetlust.

 

Vegetarisch dieet

 

Hoe gaan we verder te werk?

  • Regelmatig eten is gigantisch belangrijk. Je kan een tijdspanne van twee tot drie uren aanhouden om wat te eten. Tussen ontbijt, lunch en diner mag je best een tussendoortje nemen van maximaal 200 calorieën. De tussendoortjes zoals bijvoorbeeld een cracker, ontbijtkoek of mueslireep zijn vaak rijk aan vezels welke je spijsvertering draaiende houden. Hierdoor blijft je spijsvertering constant werken en je verbrand hierdoor de calorieën sneller. De maaltijden dienen normale porties te zijn en je niet overmatig eet.

  • Bepaal voor jezelf hoeveel calorieën je dagelijks dient te consumeren. Het aantal in te nemen dagelijkse calorieën hangt af van sekse, leeftijd, lengte en bewegingsactiviteiten. Voor volwassen mannen ligt de maximale caloriegrens op 2500 en voor volwassen vrouwen op 2000. Deze caloriegrens is wel erg verschillend per individu. Je kunt deze globale informatie wel gebruiken om op de calorieën van je voeding te letten.

  • Het eten van pindakaas is een goede manier om juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Smeer pindakaas op bijvoorbeeld je tussendoortjes. Pindakaas bevat je benodigde vetten en calorieën welke ook je honger gevoel stillen. Dit zou kunnen betekenen dat zou kunnen betekenen dat je minder gaat snaaien. Ook bevat pindakaas vitamine E en voornamelijk onverzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren beschermen de hart- en bloedvaten door de cholesterol spiegel omlaag te brengen. Zelfs kleine hoeveelheden zullen je hongergevoel voor een groot gedeelte wegnemen.

  • Drink vooral verse sapjes, sojamelk, shakes en soja yoghurt eventueel aangevuld met vers fruit. Met deze dranken en eventuele toevoeging krijg je een aanzienlijke lading beoogde calorieën binnen tijdens je vegetarische dieet. Voeg aan de dranken nooit suikers toe

 

Bij een vegetarisch dieet is het absoluut niet handig om veel junkfood te eten. Junkfood bevat veel bewerkte voedingsstoffen en een zeer hoog aantal calorieën. Bij het eten van (teveel) junkfood bereik je het tegenovergestelde van je vooraf bepaalde doelen: gezonder leven en afvallen.

Vegetariërs en veganisten hebben een vergrote kans op een verlaagde weerstand en zelf bloedarmoede. Het te lage vitamine B12 gehalte ligt hier aan ten grondslag. Vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijke producten. Als alternatief kun je kiezen voor voedingssupplementen. Om een weloverwogen keuzen te maken in de ruime keuze van deze supplementen adviseer ik om je te laten informeren bij een arts of een speciaalzaak.

Je hebt ervoor gekozen om een vegetarisch dieet te volgen om gezonder te leven en wellicht om af te vallen. Let altijd goed op wat je eet en wat je binnenkrijgt. Hopelijk ben je weer een stapje dichterbij een gezond en vitaal leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *